Közösségi csomagszállítás

Pickitapp

Pickitapp

Futár vagyok, kell számlát adnom és adóznom a pickitappos bevételem után?

2016. március 24. - jamstein

dagobert.jpg

Lelőjük a poént: nem.

Vagy nem feltétlenül.

A kérdés mindenesetre jogos, ezért összeszedtük a leglényegesebb dolgokat a számlaadás és adózás szempontjából a Pickitappon.

Általában

A vonatkozó európai és magyar szabályok alapján elmondható, hogy számlaadási és adózási kötelezettség gazdasági tevékenység végzése révén keletkezik. A megosztáson alapuló tevékenységek egy részének fő jellemzője, hogy a résztvevők NEM gazdasági tevékenységet végeznek, hanem meglévő erőforrásaikat ajánlják fel a közösségi térben az erőforrások job kihasználtsága érdekében. Ezért jellemzően nem keletkezik pluszjövedelmük a tevékenységből, inkább csak mindenképp jelenkező költségeikből takarítanak meg valamennyit.

Kicsit részletesebben

A gazdasági tevékenységet három határvonllal írják körül:

  • üzletszerűség, illetőleg tartósság vagy rendszeresség
  • ellenérték elérésére irányultsága
  • tevékenység független formában történő végzése

„Az Áfa tv. sem az üzletszerűség, sem a tartósság/rendszeresség fogalmát nem határozza meg, így ennek értelmezése során ezen kifejezések köznapi értelméből, jelentéséből kell kiindulni. Üzletszerűnek tekinthető (de nem feltételen és minden esetben üzletszerű) a tevékenység, amennyiben az abból származó ellenérték a magánszemély megélhetésében, vagyoni, jövedelmi viszonyaihoz mérten nem elhanyagolható mértéket képvisel,” – írja a NAV tájékoztató füzete.

Habár a három fenti feltételnek nem kell egyszerre fennállnia, hogy a NAV gazdasági tevékenységnek tekintsen, az útiköltség hozzájárulást a NAV nem tekinti annak.

Ez különbözteti meg például az autómegosztó Oszkárt az Ubertől: előbbi – a Pickitapphoz hasonlóan – előre eldöntött, mindenképp megvalósuló utak (pl.: munkába ingázás) költségeit osztja el két vagy több fél között, míg az Ubernél a sofőrök kifejezetten azért kelnek útra, hogy valakit szállítsanak, saját úti céljuk nincs.

Tehát elmondható: magánemberek, eseti jelleggel történő, költségcsökkentési célzatú tevékenységéből származó bevételeikről nem kötelesek sem számlát adni, sem adózni utánuk. Ha klasszikusan erőforrást (szabad rakteret, üres táskát) osztasz meg, nem szegsz meg semmilyen szabáyt és nem kell számlát adnod, adóznod. Mindkét esetben számíthatsz ellenőrzésre, próbafuvarra a NAV részéről – az idén kiemelten kezelik a közösségi szolgáltatásokat (is).

A másik oldal

A csomagküldőket is érinti ez az ügy: többen is kérdezik, kaphatnak-e számlát a fuvardíjról.

A válasz: Igen.

Bővebben: csomagküldőként eldöntheted, hogy csak hivatásos szállítóval szállíttatsz, így itt a Pickitappon is lehetőséged van olyan futárt választani, aki tud számlát adni. Ilyenkor a meghirdetett csomagod leírásában jelezheted, hogy számlára van szükséged. Mi pedig hamarosan elérhetővé tesszük a céges szűrést a keresési találatokban, így még gyorsabban elérheted a téged érdeklő utakat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pickitapp.blog.hu/api/trackback/id/tr18522714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása