Közösségi csomagszállítás

Pickitapp

Összefoglaló – Futároknak

2016. július 27. - jamstein

screen_shot_2016-07-27_at_11_06_18.png

Legutóbbi jelentkezésünk óta sokkal többen lettünk! Köszöntünk titeket, friss Pickitapp futárok! Induljon a közösségi csomagszállítás :)
Hogy az első lépések könnybben menjenek, most összefoglalunk: itt a blogon megpróbáltunk megnyugtató választ adni a Pickitapp-futárkodás folyamatának minden részletére.

Lássuk, hogy is van ez (a címekre kattintva nyílnak meg a blogposztok.):

Lehetek én is futár? – az első kérdés, ami mindenkiben felemerül.

Biztonságos? – ez mindenkit érint, olvasd el! Meg ezt is.

Oké, belevágsz, de hogyan kell megbízásokat szerezni közösségi futárként a Pickitappon? Erről is írtunk már.

És a pénz? – ez is nyilván érint minden futárt

És a NAV? – A pickitappos futárkodás adózik vagy sem, ezt gyakran kérdezik, itt a válasz is!

Van még kérdés? Olvass GYIK-ot!

Ha tuti, hogy futár lennél a Pickitappon: regisztrálj!

Lájkolj minket, hogy nem maradj le a friss hírekről!

Hajrá, HAJRÁ!

 

Kép forrása: resumeprofessionalwriters.com

 

Ismét a biztonságról

screen_shot_2016-04-13_at_12_00_32.png


Korábbi posztunkban leírtuk, hogyan igyekeztünk biztonságosabbá tenni a rendszert. Továbbra is ti, a közösség vagytok a lényeg, azaz a megadott keretek között a felhasználók aktivitása, korrektsége és egymásra figyelése adja a rendszer biztonságát.

Több visszajelzést és kérdést kaptunk frissen regisztrált érdeklődőktől a futárok és csomagküldők (vélt) viselkedésére, visszaélési lehetőségére vonatkozóan:

Mi lesz, ha eltűnik a csomagom? – félnek a jövő csomagküldői.
Mi lesz, ha drogot szállíttatnak velem? – kérdezik a reménybeli futárok.

Ezért szeretnénk átismételni, mit mond az egyes szereplők kötelességeiről az ÁFF (amit mindenki olvasás nélkül szokott leokézni regisztrációkor :)).

Tehát:
A Regisztrált felhasználók felelősek regisztrációkor megadott adataik helyességéért, jelszavuk biztonságáért, valamint a felhasználónevük alatt közzétett tartalomért, így a közzétett Fuvarokért, Csomagokért és hozzászólásokért.

A Futár felelős:

 • az általa meghirdetett útvonalak lebonyolításáért
 • a kiadott árajánlatok érvényességéért. A kiadott árajánlatok azok elfogadásáig bármikor megváltoztathatók.
 • az elvállalt fuvarok teljesítéséért
 • a szállított csomagok épségéért
 • a fuvar lezárásáért, az ellenőrző kód beírásáért

A Csomagküldő felelős:

 • az általa meghirdetett csomagok tartalmáért. A meghirdetett csomagok nem tartalmazhatnak olyan tárgyat, anyagot, melynek birtoklása, szállítása jogszabályba ütközik. A Csomagküldő köteles a küldeményt úgy csomagolni, hogy a csomagolás a küldeményt megóvja, és az mások személyét és vagyonát ne veszélyeztesse.
 • az elfogadott árajánlatok határidőben történő kifizetéséért
 • a csomag elérhetőségéért az előzetesen megállapított helyen és időben
 • a címzett elérhetőségéért az előzetesen megállapított kézbesítési helyen és időben
 • az ellenőrző kód címzetthez történő eljuttatásáért

Reméljük, sikerült tisztázni pár bizonytalan kérdést.
Ha valaki szándékosan megszegi a szabályokat, azt a rendszer igyekszik kiszűrni és kizárni. Ehhez a közösség jelzései elengedhetetlenek, tehát továbbra is: értékelj, válaszolj!

 

Ha a félelmeid elmúltak: küldj csomagot!

Ha még teljesen új vagy, regisztrálj!

Kövess minket a Facebookon is!

 

kép forrása: clker.com

Futár vagyok, hogy találnak rám a csomagok?

screen_shot_2016-03-31_at_15_42_50.png

Nagy a verseny, sok a futár. Te is tehetsz azért, hogy a csomagküldők megtaláljanak, és rádbízzák küldeményeiket. Az alábbiakban összeszedtünk pár dolgot, amivel kitűnhetsz a többiek közül:

 • Hirdesd meg útjaidat időben. A közösségi szolgáltatás jellegéből adódik, hogy nincs diszpécser, aki folyamatosan figyeli a friss utakat, ezért fontos, hogy mire a csomagküldő az oldalra érkezik, már esélye legyen rád találni, hagyj nekik elég időt indulás előtt.
 • Adj meg minél több infót: sokaknak fontos lehet, ha az indulás tervezett óráját is látják, így tudják pl., hogy van idejük estig. Vedd fel az áthaladási pontokat is, így több helyen szerepelhetsz a keresőben, többen rád találnak.
 • Töltsd ki rendesen az adatlapod. Ha két futár közül kell választani, egy profilkép vagy bemutatkozó szöveg is számít.
 • Oszd meg a Facebookon! Útvonalaid oldalán a térkép alatt találod a megosztás gombot. Elég egy kattintás, és az összes ismerősöd értesül útvonaladról.
 • Látogasd rendszeresen az oldal és használd a keresőt! Ha a csomagküldő nem talál téged, Te is rátalálhatsz.
 • Legyél aktív és rugalmas: futárként fontos, hogy pontosan egyeztess a csomag felvételéről és leadásáról, de fontos az is, hogy akár út közben is elérjenek, ha változik valami – szóval, ne nyomd ki a telefont!
 • Kelts bizalmat: lehetőséged van feltölteni okmányaidat az Adathitelesítés menüpontban. Ha megteszed, profil oldaladon látható lesz, hogy igazoltad magad, ez sokat számíthat egy csomagküldő szemében.
 • Értékelj! A rendszer ereje a felhasználók aktivitásában rejlik, tehát fontos, hogy értékeld a feladót. Légy korrekt, ő is értékelni fog téged a saját és a címzett tapasztalatai alapján. Véleményetekkel közösen hozzájárultok egy közösségi szolgáltatás minőségének javulásához.


HAJRÁ!

Ha épp ez a poszt ébresztett rá, hogy futár lennél a Pickitappon: regisztrálj

Lájkolj minket, hogy nem maradj le a friss hírekről!


kép forrása: mossbauer.org

Futár vagyok, kell számlát adnom és adóznom a pickitappos bevételem után?

dagobert.jpg

Lelőjük a poént: nem.

Vagy nem feltétlenül.

A kérdés mindenesetre jogos, ezért összeszedtük a leglényegesebb dolgokat a számlaadás és adózás szempontjából a Pickitappon.

Általában

A vonatkozó európai és magyar szabályok alapján elmondható, hogy számlaadási és adózási kötelezettség gazdasági tevékenység végzése révén keletkezik. A megosztáson alapuló tevékenységek egy részének fő jellemzője, hogy a résztvevők NEM gazdasági tevékenységet végeznek, hanem meglévő erőforrásaikat ajánlják fel a közösségi térben az erőforrások job kihasználtsága érdekében. Ezért jellemzően nem keletkezik pluszjövedelmük a tevékenységből, inkább csak mindenképp jelenkező költségeikből takarítanak meg valamennyit.

Kicsit részletesebben

A gazdasági tevékenységet három határvonllal írják körül:

 • üzletszerűség, illetőleg tartósság vagy rendszeresség
 • ellenérték elérésére irányultsága
 • tevékenység független formában történő végzése

„Az Áfa tv. sem az üzletszerűség, sem a tartósság/rendszeresség fogalmát nem határozza meg, így ennek értelmezése során ezen kifejezések köznapi értelméből, jelentéséből kell kiindulni. Üzletszerűnek tekinthető (de nem feltételen és minden esetben üzletszerű) a tevékenység, amennyiben az abból származó ellenérték a magánszemély megélhetésében, vagyoni, jövedelmi viszonyaihoz mérten nem elhanyagolható mértéket képvisel,” – írja a NAV tájékoztató füzete.

Habár a három fenti feltételnek nem kell egyszerre fennállnia, hogy a NAV gazdasági tevékenységnek tekintsen, az útiköltség hozzájárulást a NAV nem tekinti annak.

Ez különbözteti meg például az autómegosztó Oszkárt az Ubertől: előbbi – a Pickitapphoz hasonlóan – előre eldöntött, mindenképp megvalósuló utak (pl.: munkába ingázás) költségeit osztja el két vagy több fél között, míg az Ubernél a sofőrök kifejezetten azért kelnek útra, hogy valakit szállítsanak, saját úti céljuk nincs.

Tehát elmondható: magánemberek, eseti jelleggel történő, költségcsökkentési célzatú tevékenységéből származó bevételeikről nem kötelesek sem számlát adni, sem adózni utánuk. Ha klasszikusan erőforrást (szabad rakteret, üres táskát) osztasz meg, nem szegsz meg semmilyen szabáyt és nem kell számlát adnod, adóznod. Mindkét esetben számíthatsz ellenőrzésre, próbafuvarra a NAV részéről – az idén kiemelten kezelik a közösségi szolgáltatásokat (is).

A másik oldal

A csomagküldőket is érinti ez az ügy: többen is kérdezik, kaphatnak-e számlát a fuvardíjról.

A válasz: Igen.

Bővebben: csomagküldőként eldöntheted, hogy csak hivatásos szállítóval szállíttatsz, így itt a Pickitappon is lehetőséged van olyan futárt választani, aki tud számlát adni. Ilyenkor a meghirdetett csomagod leírásában jelezheted, hogy számlára van szükséged. Mi pedig hamarosan elérhetővé tesszük a céges szűrést a keresési találatokban, így még gyorsabban elérheted a téged érdeklő utakat.

 

Összefoglalás

csomagküldőknek

screen_shot_2016-03-17_at_11_46_21.png


Összefoglalunk: az indulás óta itt a bolog megpróbáltunk megnyugtató választ adni a Pickitapp csomagküldés folyamatának minden részletére. Ha még csak ismerkedsz a rendszerrel, érdemes lehet egyben is elolvasni: oszlatja a ködöt, kedvezően hat a szívverés frekvenciájára, magabiztosság tesz.

Lássuk, hogy is van ez, időrendben visszafelé (a címekre kattintva nyílnak meg a blogposztok.):

Online fizetés
Fizetési partnerünk, a Barion egyszerű, biztonságos megoldása jól illeszkedik a Pickitapp rendszerébe. A leírás lépésről lépésre mutatja be a fizetési folyamatot.

Miért kell előre fizetnem?
Sarokköve a rendszernek, ezért külön posztban ecseteltük az alku utáni fizetés fontosságát.

Hogyan találok futárt?
Csomagfeladóként talán ez a legfontosabb kérdés, taktikák, praktikák gyűjtőhelye.

Milyen csomagküldő a Pickitapp?
Korai posztunk arról, kinek kínálunk megoldást csomagküldési irgényeire

Biztonságos?
A legfontosabb, ezért ezzel is kezdtük a rendszer bemutatását. A biztonság kulcsa a közösség ereje.

GYIK
Ha maradt még benned kérdés, eben a posztban találod a választ.

Meggyőztünk? Regisztrálj és adj fel csomagot!

Akad még kérdésed? Írj levelet az info@pickitapp.co címre és persze

lájkold a Pickitappot a Facebookon!

 

kép forrása: Rawstory

Online fizetés Barionnal – lépésről lépésre

Vágjunk a dolog közepébe: megszületett a döntés, kiválasztottad a legjobb futár legjobb ajánlatát, már csak a fizetés választ el attól, hogy csomagod célba érjen.

Azt, hogy miért kell előre fizetni, korábbi posztunkban taglaltuk részletesen.

Az alábbiakban lépésről lépésre mutatjuk a Barion online fizetés folyamatát.

1. A fizetés megkezdése

Ott tartunk tehát, hogy kiválasztottad a legjobb ajánlatot: ekkor a csomagod alatt megjelenik egy új mező a kiválasztott ajánlattal, ennek jobb oldalán találod a FIZETÉS gombot
(+ a négyjegyű biztonsági kódot, amit a címzetthez kell eljuttatnod: szállításkor ő ezt megadja a futárnak, aki ezzel igazolja a fuvar lebonyolítását a Pickitapp felé)

_fizetes_0_cut.png

2. Kártyaadatok

A fizetés gomb átdob a Barion oldalára, ahol egyrészt ellenőrizheted, hogy tényleg annyit fizetsz, amennyiben megegyeztetek (pirossal karikázott rész: Vásárlás részletei lenyíló menü), másrészt kiválaszthatod, hogyan szeretnél fizetni.

Legegyszerűbb a dolgod, ha már van Barion számlád – de akkor ez a bejegyzés nem neked szól.
Tehát tételezzük fel, hogy kártyával fizetsz. A nyíllal jelölt felületen adhatod meg bankkártyád számát, lejárati idejét és a biztonsági kódot, amit a kártya hátoldalán találsz.
Technikai okokból a Barion elkéri az emailcímedet is: ide küldi a fizetésről szóló igazolást.

_fizetes_1_cut.png

3. Fizetés

Az adatok megadása után 2 lépés választ el a fizetéstől:

 • El kell fogadnond a Barion ÁSZF-jét. Bátran töltsd le, de nincs benne semmi apróbetű, csak részletesen, jogilag megfelelően tájékoztatnak arról, hogy igen, itt most fizetni fogsz.
 • Rá kell katintanod a FIZETEK gombra

A biztonság kedvéért mindkettő bekarikáztuk az alábbi képen:

_fizetes_2.png

4. Visszatérés a Pickitappra

Majdnem kész vagyunk.
A fizetés után megjelenik a Barion fizetés végoldala. Itt egyrészt visszajelzést kapsz a fizetés sikerességéről, továbbra is megnézheted, mirét fizettél az oldal tetején, valamint lehetőséged van lezárni a folyamatot kétféleképpen:

 • Vagy regisztrálsz a Barionba, és akkor a legközelebb már nem kell megadnon a kártyaadatokat, csak nyomni a fizetek gombot.
 • Vagy kiválasztod a „Nem szeretnék regisztrálni” opciót és a TOVÁBB gombra kattintasz

_fizetes_4_cut_1.png

Na, itt ér véget a folyamat, visszatérsz a Pickitappra.
Ekkor a Pickitapp levelet küld neked a futár elérhetőségeivel, és ő is megkapja a te telefonszámodat, nevedet, mailcímedet és a csomagfelvétel pontos helyét, amit így már tudtok egymással pontosítani.

Reméljük, senki nem találja rémisztőnek a fentieket, mi igyekeztünk a legegyszerűbb megoldást kiválasztani, a Barionnal pedig az egyszeri és a rendszeres felhasználók is jól járnak.

Ha tetszett:
Regisztrálj és küldj csomagot
vagy olvasd el a többi posztot is!

És persze lájkolj minket a Facebookon!

Egyedül nem megy

Partnereink

20090624ripacsokk.jpg


Egyedül nem megy, tudjuk jól. A Pickitapp fejlesztése közben egyrészt igyekeztünk felhasználni a nemzetközi best practice-eket, másrészt támaszkodni olyan, meglévő szolgáltatásokra, amik már bizonyítottak a piacon.

Az alábbiakban három partnerünket mutatjuk be, akik nélkül nem lenne ilyen a Pickitapp:

Barion – online fizetés
Mikor fizetési rendszert kerestünk, a kiforrottságot és az olcsóságot helyeztük a középpontba. A Barion ilyen: „A Barion egyenlegről történő pénz küldés, illetve pénz fogadás minden Barion használónak ingyenes, és az is marad.” Szóval, a felhasználók nyernek, és nekünk is olcsó megoldás.
Lakossági ajánlatuk itt
Facebook oldaluk itt található

szamlazz.hu – számlázás
A piacvezető online számlázó így ír magáról: „Képzelj magad elé egy startup-ot. Most told vissza az időben 10 évvel, és képzeld el ugyanezt a startup-ot 2005-ben, amikor felhőszolgáltatások, okostelefonok, a startup szó, a Tesla, és minyonok még a világon sem voltak. Három informatikus ekkor rakott össze magának egy számlázóprogramot, mert gyorsan, egyszerűen és online szerették volna kiszámlázni a munkáikat. Aztán a faék-egyszerűségű progit másoknak is elérhetővé tették. Így kezdődött az egész.”

Mi meg azért (is) szeretjük, mert nagyon ritka az olyan szolgáltató, aki direkt reklámozza a saját ingyenes szolgáltatását. Persze megtehetik, elég meggyőző az is.
Megtalálod őket a Facebookon
és írnak blogot is

e-Vista – fejlesztés
Minden, ahova kattintasz a Pickitappon, az ő kezük és eszük munkája. Szerintük „Az Evistánál mi egyedi megoldásokat kínálunk - legyen az iOS vagy Android alkalmazás készítése, webes fejlesztés vagy vállalati arculat tervezése mi megtervezzük és lefejlesztjük…”
Weboldaluk itt
Facebook oldaluk itt található

Olvasnál még?
Tudj meg mindent a többi blogposztból
és lájkol minket a Facebookon!

Miért kell előre fizetnem?

momandbaby.png


Korábbi, biztonsággal foglalkozó posztunkban már leírtuk, mit teszünk mi és mit tehetsz Te a rendszer biztonságáért.
Az előre fizetés mindkét oldal biztonságát szolgálja.

Hogyan?

Biztonságos a futárnak, mert tudja, a feladó már kifizette a kialkudott viteldíjat, így megfelelő teljesítés esetén könnyen és gyorsan hozzájut a pénzéhez. (könnyen és gyorsan: link a barionos cikkre).

Biztonságos a feladónak, mert:

 • Nincs későbbi ármódosítás, az alku lezárult, fizetés megtörtént, innentől a futáron a teljesítés sora
  A befizetett összeg egy elkülönített számlára kerül, ahonnan csak akkor utaljuk tovább a futárnak, ha a szállítás megtörtént. Ezt a futár az ellenőrző kód beírásával igazolhatja.
 • Ha valami miatt mégsem valósul meg a fuvar, az adminisztrációs díjjal csökkentett fuvardíj visszajár: a visszafizetést kérvényező leveledben elég megjelölni, milyen bankszámlára kéred vissza a befizetett összeget, és mi utalunk.

Ilyen garanciák mellett reméljük, sikerült meggyőznünk az előre fizetés szükségességéről.

(Egyébként a postán is meg kell venned a bélyeget csomagfeladáskor, de ezt tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, a fenti felsorolásnak nem része)

Tetszik az ötlet? Regisztrálj!

Ha még olvasnál, itt egy összefoglaló a Pickitappról, és persze olvasd el a többi posztot is!

 

 kép forrása: www.wholeparent.com

Hogyan találok futárt a csomagomnak?

calmpanic.png


Tippek-trükkök rovatunk mai gyűjtése a csomagküldőknek segít. Gyakran előfordul, hogy gyorsan szeretnénk megoldást (futárt) találni küldeményünknek.

Iilyenkor a következőket érdemes megtenni:

 • Használd a keresőt! Aranyszabály, hogy kezdj ezzel. Keresőmotorunk nemcsak a kiindulási- és célállomásokban keres, de a futárok megadott áthaladási pontokat is listázza.
 • Ha nincs pontos találat, akkor is igyekszünk megjeleníteni minden olyan utat, ami érinti akár a feladóhelyet, akár a címzettet.
 • Hirdesd meg csomagodat időben. Szintén aranyszabály. A közösségi szolgáltatás jellegéből adódik, hogy nincs diszpécser, aki rögtön személyre szabott megoldást keres neked, ezért hagyj időt a futároknak, hogy ők találjanak rád.
 • Adj meg minél több infót: ne csak csomagod nevét és méretét tüntesd fel, tölts fel képet és töltsd ki fontos információkkal a leírás mezőt. Hidd el, a futárok ezt tényleg olvassák!
 • Oszd meg a Facebookon! Csomaghirdetésed oldalán találod a megosztás gombot. Elég egy kattintás, és az összes ismerősöd értesül szállításra váró csomagodról.
 • Legyél aktív a közösségben: Feladóként legyél korrekt a futárral, hiszen tudod, ő is értékel téged a fuvar végén. Te is mindig töltsd ki a futár-értékelőt, így véleményeddel hozzájárulsz egy közösségi szolgáltatás minőségének javulásához.

  Reméljük, segítettünk. Legközelebb a futároknak adunk tippeket a csomagvadászathoz.

 

Tetszett? Regisztrálj!


Ha még bizonytalan vagy, kerülj képbe, vagy olvasd el a többi posztot is!

Futárként hogyan jutok a pénzemhez?

nincs ördög a részletekben

 

money.jpg


Érthető, ha enélkül nem mersz futárként regisztrálni a Pickitappba.

Megnyugtatunk: egyszerűen.

Miért?

Mert a Pickitapp kizárólagos fizetési partnere a Barion, így megadott emailcímedre érkezik a pénz. Mikor lebonyolítottad első fuvarod, beírtad az oldalon az ellenőrző kódot és értékelted a feladót, levelet kapsz az összeg átutalásáról. Ebben a levélben a Barion ismerteti, hogyan juthatsz a pénzedhez.

2 lépésben:

 1. Az emailben kapott linkre kattintva regisztrálsz a Barionon. Ehhez csak egy jelszót kell megadnod, és máris hozzáférsz barion egyenlegedhez.
 2. Ennyi az egész. A fentiek segítségével már rendelkezel a fuvardíjjal, de azt csak a Barionon belül költheted, azaz elfogadóhelyeken fizethetsz vele. Pár kattintással viszont már forintot érezhetsz csörögni a zsebedben: a Barion felületéről kezdeményezhetsz átutalást saját bankszámládra, így már tényleg költhető bármikor, bárhol a jól végzett munka jutalma.

 Ennél jobbat nem tudtunk kitalálni, akkor még egyszer a legelejétől lépésről-lépésre:

 1. Regisztrálsz a Pickitappon
 2. Licitálsz egy csomagra
 3. Megnyered a licitet
 4. Leszállítod a csomagot
 5. Beírod az ellenőrző kódot
 6. Barionodra megérkezik a pénz
  (ha akarod átutalod a számládra)
  Tényleg ennyire egyszerű.  kép innen: playbuzz.com